Tips: Kaas
Kaasfondue tips
Bereidingswijze
Hier leest u enkele tips om uw fondue avond tot een succes te maken!
- Het is erg belangrijk om de kaas op kamertemperatuur te laten komen, dit voorkomt dat de fondue gaat scheiden door het temperatuur verschil.
- Als na het koken de fondue of niet goed gebonden is, voeg dan een paar druppels citroensap toe en roer goed door.
- De crouton is de knapperigste korst die zich op de bodem van de pan vormt als de fondue opraakt. Giet er een beetje kirsch over en steek deze aan. Verdeel deze lekkernij onder de aanwezigen.
- Indien u een kaasfondue zonder wijn wil hebben, kunt u in plaats van wijn ongezoete appelsap of druivensap gebruiken. Eventueel kun u ook een basis van melk gebruiken, maar dit verandert wel de smaak en valt zwaarder op de maag.
Heerlijk bij de kaasfondue:
- Oud stokbrood (baguettes) is het lekkerst bij kaasfondue.
- Meestal wordt bij de fondue fruit, rauwkost, brood en aardappeltjes geserveerd, maar heeft uw wel eens nacho’s of knakworstjes geprobeerd?
- In Zwitserland drinkt men vaak bij een kaasfondue thee. Dit verfrist en is dorstlessend. Ook is het goed voor de spijsvertering.
EET SMAKELIJK!


Kaasfondue zo maak je het!
Wrijf de fonduepan in met een half teentje knoflook. Rasp de kaas. Doe de kaas in de pan en verwarm deze voorzichtig samen met de wijn tot de kaas is gesmolten. Roer steeds zachtjes zodat de kaas niet gaat klonteren. Roer de maïzena opgelost in water erdoor en breng de fondue eventjes aan de kook. Breng de fondue op smaak met peper. Plaats de kaasfondue op een rechaud en serveer met brood, groente en fruit, Roer af en toe de kaasfondue goed door zodat deze niet gaat kleven.
Lekker om mee te dippen:
- Stokbrood of ciabatta
- Aardappel: gekookt, gebakken of gefrituurde partjes
- Verschillende worstsoorten: salami, cervelaat
- Groente: paprika, kerstomaatjes, champignons, komkommer, augurk, broccoli
- Fruit: ananas, druiven, stukjes appel/peer
Eet smakelijk!
Zwitserse kaasfondue pikant
Deze Zwitserse kaas bestaat uit: Schlossberger en Appenzeller
Ingrediënten per persoon:
- 200 gram geraspte kaas
- 80 ml droge witte wijn
Verder nodig:
- Teentje knoflook
- Citroensap
- Eventueel maïzena
- Eventueel Kirsch
- Peper en nootmuskaat
Bereiden:
- Pers de knoflook of wrijf de caquelon (kaasfonduepan) ermee in.
- Giet de wijn in de pan en breng deze tot het kookpunt.
- Vuur iets zachter zetten en geleidelijk aan, al roerend, de kaas toevoegen. Let op: laat de kaas niet koken.
- In een kopje de kirsch (of witte wijn), citroensap mengen met de maïzena en aan de kaasfondue toevoegen als deze niet helemaal bindt.
- De kaasfondue op smaak brengen met peper en nootmuskaat.
Tips om te dopen:
Diverse broodsoorten, bleekselderij, spruitjes, bloemkoolroosjes, gember, broccoli, champignons, komkommer, appel, banaan, ananas, hamblokjes, chorizoworstjes, slavinkjes, garnalen etc.
Wijntip:
Sauvignon Blanc.


Italiaanse blauwaderfondue
Ingrediënten voor 4 personen:
- 350 gram Fontina
- 350 gram Provolone
- 350 gram Gorgonzola picante
- 3.5 dl droge witte wijn (Pinot Grigio)
- halve eetlepel bloem en boter
- naar smaak peper
- eventueel half borrelglaasje Kirsch
Bereidingswijze
- Laat de kaas op kamertemperatuur komen.
- Maak een klein beetje roux van boter en bloem.
- Pers daarna de knoflook uit in de pan en voeg rustig, al roerend, de wijn toe.
- Breng de wijn tegen de kook.
- Laat de geraspte kaas beetje bij beetje smelten, tot het een glad mengsel is.
- Voeg vervolgens de zachte kaas in kleine blokjes toe.
- Zorg dat de fondue tégen de kook blijft.
- Breng de fondue op smaak met peper en nootmuskaat.
- Voeg naar wens een half borrelglaasje kirsch toe.
EET SMAKELIJK!
Nacho’s met Weydeland Flinck
Zo maak je de allerlekkerste nacho’s met Weydeland Flinck
Snijd de peper in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Snijd de tomaat in vieren en snijd de vochtige binnenkant met de zaadjes eruit. Snijd van buitenkant van de tomaat ook kleine blokjes.
Rasp de Weydeland kaas en roer om met roomkaas en de cayennepeper. Laat de kaas au bain-marie smelten (of op laag vermogen in stapjes van 30 seconden in de magnetron; roer de kaas na iedere 30 seconden goed door en blijf het in de gaten houden). Hak de koriander grof. Roer de peper, knoflook en tomaat door het kaasmengsel samen met het sap van de limoen en de helft van de koriander.
Verdeel de nacho chips over een schaal, schenk de warme queso over de chips of serveer het er in een bakje bij. Garneer met de rest van de koriander.
